Congrés sobre Esport i Cooperació Internacional. Octubre 2019.
INEFC - Barcelona.

Impulsat per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Congrés era una de les propostes emmarcades dins de l’informe “Esport com a instrument per al desenvolupament de les persones refugiades i desplaçades” realitzat com un inici pel posicionament de la cooperació catalana en l’àrea de l’esport pel desenvolupament i la pau.
El Congrés es va celebrar amb l’objectiu d’identificar i consensuar els principis bàsics que integren els projectes i les accions sobre esport i activitat física per al desenvolupament i la pau a nivell internacional. Amb aquesta finalitat ADiC va seleccionar organitzacions a nivell local, nacional i internacional (ONGs, institucions internacionals, administració pública, universitats, entitats esportives, etc) per construir conjuntament el contingut del congrés i posteriorment participar-hi.

Es pretenia debatre sobre diferents temàtiques per tal d’arribar a un acord que, els diferents actors, institucions o entitats participants, subscriguessin. Es tractava d’un punt de partida, un espai en el qual convenir les bases de l’Esport i la Cooperació Internacional, que promogués una xarxa de col·laboració internacional on Catalunya tingués un paper estratègic.
Durant els mesos previs al Congrés, les tècniques d’ADiC vam estar en contacte permanent amb les entitats implementadores de projectes d’esport per al desenvolupament per definir les necessitats i inquietuds a les quals donar resposta, i en especific definir les temàtiques en les quals se centraria l’esdeveniment. Les temàtiques seleccionades per dotar de contingut els principis bàsics d’esport per al desenvolupament van ser: Disseny de projectes, Metodologia, Formació, Gènere i Xarxes internacionals.

ACCeDE, AMPJF, Anantapur Sports Academy, Asd Margherita Sport e Vita, ASIPLANCHABA, Associació Ciutat Vella, Associació Esportiva Ramassà, Association for Development of Creative Movement “Arabeska”, Association des jeunes sportifs de Kigali 'Esperance', Bola Pra Frente, Camaquito, Catalunya amb ACNUR, Coaches Across Continents, Dream a Dream, Empodera, Football Association of Norway, FUCODEP, Fundació Barça, Fundació per l’Esport i l’Educació de Barcelona, Fundación Defensores del Chaco, Fundación FuDe, Fundación Juventud Líder, Fundació Pere Tarrés, Fundación Selección Colombia, Fundación Vicente Ferrer, FUTBOLMAS, Gea Cooperativa Sociale, GOALS Haiti, International Sociological Sport Observatory, Luta Pela Paz, Polisportiva Sanprecario, Quadrato Meticcio, Red Gol y Paz, Right to play international, Seprojoven, Slum Soccer, Skateistan, Solidaritat Olímpica, Sportanddev, Sport for Life, UNESCO, UNICEF Office of Research – Innocenti, Women Win
Font: Luta pela Paz
Durant les dues jornades del Congrés es van combinar sessions plenàries, grups de treball i diverses activitats complementàries. Mentre que les sessions plenàries eran obertes al públic general, els grups de treball funcionaven amb invitació prèvia, per tal de garantir que estiguessin formats per persones expertes i entitats amb experiència sobre cadascuna de les matèries tractades. Les ponències inicials pretenien establir un marc teòric sobre els elements clau que els projectes d’esport per al desenvolupament i la pau han de tenir en compte per promoure processos de transformació. Posteriorment, diferents entitats van exposar com aterreven aquesta teoria als seus propis projectes; Right to Play, Fude, Coaches Across Continents, Sportanddev i Women Win van posar les bases dels principis bàsics de les temàtiques a través de les quals girava el Congrés. La UNESCO, ACNUR, i la Fundació del Barça també van poder exposar els seus projectes al plenari.


Font: Colombianitos

Les conclusions dels grups de treball es van compartir en l’acte de tancament del Congrés. ADIC també va presentar a la DGCD un document final de conclusions i recomanacions per a que Catalunya esdevingui un actor estratègic en aquest àmbit. La recomanació més destacada va ser la de liderar l’Acció 5 del Pla Kazan, acció que la Generalitat de Catalunya està duent a terme
El congrés en dades.
Més de 100 assistents
Més de 40 entitats participants
Representació de més de 20 països
14 presentacions
5 grups de treball
