top of page

Congrés sobre Esport i Cooperació Internacional. Octubre 2019.

INEFC - Barcelona.

Imagenes-Congres_01.jpg

Impulsat per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Congrés era una de les propostes emmarcades dins de l’informe “Esport com a instrument per al desenvolupament de les persones refugiades i desplaçades” realitzat com un inici pel posicionament de la cooperació catalana en l’àrea de l’esport pel desenvolupament i la pau.

El Congrés es va celebrar amb l’objectiu d’identificar i consensuar els principis bàsics que integren  els projectes i les accions sobre esport i activitat física per al desenvolupament i la pau a nivell internacional. Amb aquesta finalitat ADiC va seleccionar organitzacions a nivell local, nacional i internacional (ONGs, institucions internacionals, administració pública, universitats, entitats esportives, etc) per construir conjuntament el contingut del congrés i posteriorment participar-hi.

Imagenes-Congres_02.jpg

Es pretenia debatre sobre diferents temàtiques per tal d’arribar a un acord que, els diferents actors, institucions o entitats participants, subscriguessin. Es tractava d’un punt de partida, un espai en el qual convenir les bases de l’Esport i la Cooperació Internacional, que promogués una xarxa de col·laboració internacional on Catalunya tingués un paper estratègic.

Durant els mesos previs al Congrés, les tècniques d’ADiC vam estar en contacte permanent amb les entitats implementadores de projectes d’esport per al desenvolupament per definir les necessitats i inquietuds a les quals donar resposta, i en especific definir les temàtiques en les quals se centraria l’esdeveniment. Les temàtiques seleccionades per dotar de contingut els principis bàsics d’esport per al desenvolupament van ser: Disseny de projectes, Metodologia, Formació, Gènere i Xarxes internacionals.

Imagenes-Congres_05_parallax.jpg

ACCeDE, AMPJF, Anantapur Sports Academy, Asd Margherita Sport e Vita, ASIPLANCHABA, Associació Ciutat Vella, Associació Esportiva Ramassà, Association for Development of Creative Movement “Arabeska”, Association des jeunes sportifs de Kigali 'Esperance', Bola Pra Frente, Camaquito, Catalunya amb ACNUR, Coaches Across Continents, Dream a Dream, Empodera, Football Association of Norway, FUCODEP, Fundació Barça, Fundació per l’Esport i l’Educació de Barcelona, Fundación Defensores del Chaco, Fundación FuDe, Fundación Juventud Líder, Fundació Pere Tarrés, Fundación Selección Colombia, Fundación Vicente Ferrer, FUTBOLMAS, Gea Cooperativa Sociale, GOALS Haiti, International Sociological Sport Observatory, Luta Pela Paz, Polisportiva Sanprecario, Quadrato Meticcio, Red Gol y Paz, Right to play international, Seprojoven, Slum Soccer, Skateistan, Solidaritat Olímpica, Sportanddev, Sport for Life, UNESCO, UNICEF Office of Research – Innocenti, Women Win

Font: Luta pela Paz

Durant les dues jornades del Congrés es van combinar sessions plenàries, grups de treball i diverses activitats complementàries. Mentre que les sessions plenàries eran obertes al públic general, els grups de treball funcionaven amb invitació prèvia, per tal de garantir que estiguessin formats per persones expertes i entitats amb experiència sobre cadascuna de les matèries tractades. Les ponències inicials pretenien establir un marc teòric sobre els elements clau que els projectes d’esport per al desenvolupament i la pau han de tenir en compte per promoure processos de transformació. Posteriorment, diferents entitats van exposar com aterreven aquesta teoria als seus propis projectes;  Right to Play, Fude, Coaches Across Continents, Sportanddev i Women Win van posar les bases dels principis bàsics de les temàtiques a través de les quals girava el Congrés. La UNESCO, ACNUR, i la Fundació del Barça també van poder exposar els seus projectes al plenari.

Imagenes-Congres_03.jpg
Imagenes-Congres_05.jpg

Totes les entitats participants van tenir l’oportunitat de presentar la seva tasca a la Mostra de Projectes, on es van reunir per grups temàtics. Cada organització va presentar el seu poster dissenyat per ADIC.

Imagenes-Congres_01_parallax.jpg

Font: Colombianitos

Imagenes-Congres_galeria_01.jpg

Les conclusions dels grups de treball es van compartir en l’acte de tancament del Congrés. ADIC també va presentar a la DGCD un document final de conclusions i recomanacions per a que Catalunya esdevingui un actor estratègic en aquest àmbit. La recomanació més destacada va ser la de liderar l’Acció 5 del Pla Kazan, acció que la Generalitat de Catalunya està duent a terme 

El congrés en dades.

Més de 100 assistents

Més de 40 entitats participants

Representació de més de 20 països

14 presentacions

5  grups de treball

Congrés sobre Esport i Cooperació Internacional. Octubre 2019.  INEFC - Barcelona.

Congrés sobre Esport i Cooperació Internacional. Octubre 2019. INEFC - Barcelona.

Repercussió

diari ara congres.jpg

10 / 10 / 2019

ara.cat

Barcelona acollirà un congrés per analitzar el paper de l’esport com a instrument de cooperació al desenvolupament

Catalunya es posiciona com a referent internacional en l’ús de l’activitat esportiva com a eina per a la cooperació pel desenvolupament i la construcció de la pau

fosbury.jpg

15 / 12 / 2020

fosbury.cat

L’esport, motor del desenvolupament

global i la pau

Catalunya lidera un projecte de la UNESCO en el marc del Pla d'Acció de Kazan. El potencial transformador de l’esport és la clau de volta d’un ambiciós projecte internacional.

la vanguardia.jpeg

10 / 10 / 2019

naciodigital.cat

Quan l'esport també és un instrument per a la cooperació al desenvolupament

Un congrés a Barcelona posicionarà Catalunya com a referent internacional en aquest àmbit.

diari ara.jpg

02 / 12 / 2020

ara.cat

Catalunya lidera un projecte de la UNESCO d’esport i desenvolupament global

El Govern encapçala l’Acció 5 del Pla d’Acció de Kazan amb l’objectiu de promoure l’intercanvi de coneixement i bones pràctiques de polítiques públiques d’esport i activitat física arreu del món.

bottom of page