
Una aproximació a la Teoria de Canvi 4.0.
Per Íñigo Retolaza
Les preguntes de partida
Com passa el canvi? Quines condicions creiem que s'han de donar? Com podem contribuir-hi? Amb qui hem de treballar per aconseguir-ho? Què ens fa pensar que la nostra iniciativa pot contribuir de manera rellevant a aquest canvi?
​
Aquestes són preguntes que tota organització promotora de canvi social es fa a l'hora de dissenyar i gestionar iniciatives dirigides a millorar les condicions de vida de les persones per / amb les quals treballa. En aquesta formació aprofundirem en elles a través de la Teoria de Canvi 4.0, una metodologia integral que combina la dimensió social amb la organitzacional i personal.
Què és una Teoria de Canvi 4.0?
​
Hi ha diferents maneres d'entendre i dissenyar una Teoria de Canvi dirigida a iniciatives de canvi social. Nosaltres utilitzarem un enfocament integral i transformador basat en el pensament sistèmic-complex que anomenem Teoria de Canvi 4.0. Aquest enfocament integral ens ajuda a desenvolupar capacitats per entendre ('ns) i gestionar (nos) millor (en) la realitat complexa en la qual ens trobem.
​
L'enfocament Teoria de canvi 4.0 combina de manera
interdependent quatre components de canvi.
- Les 4 dimensions de canvi
- Les 4 preguntes del canvi
- Les 4 maneres organitzacionals
- Les 4 meta-habilitats personals
"La Teoría de Cambio es un proceso continuo de reflexión con el objetivo de explorar un cambio y cómo ocurre; y lo que ello significa en cuanto al rol que jugamos en un contexto,
sector o grupo en particular."
Cathy James.
"Todo programa está lleno de creencias, supuestos e hipótesis sobre cómo ocurre el cambio – de cómo funcionan los humanos, o las
organizaciones, o los sistemas políticos, o los eco-sistemas. La Teoría de Cambio trata de articular todos estos distintos supuestos
sobre cómo ocurrirá el cambio en un programa."
Patricia Rogers.
"Un enfoque de pensamiento-acción para navegar en la complejidad de los procesos de cambio social. Un mapa semi-estructurado de cambio que enlaza nuestras acciones estratégicas a ciertos resultados que queremos provocar en nuestro entorno inmediato."
Iñigo Retolaza.
Les 4 dimensions del canvi
En el procés formatiu explorarem com s'articulen interdependentment les quatre dimensions de canvi: la personal, la interpersonal, la cultural i l'estructural.

Quines dimensions de canvi estem considerant en les nostres intervencions?
Quins estem marginant i per què?
Com afecten al canvi desitjat?
Com podem complementar-les millor?
Les 4 preguntes del canvi
A l'hora de dissenyar, supervisar i / o avaluar una iniciativa de canvi social, cal explorar de manera col·lectiva una sèrie de preguntes que ens ajudaran a millorar l'impacte de la iniciativa i la relació amb les persones i organitzacions involucrades. A més d'aquestes quatre preguntes fonamentals, en el curs explorarem algunes més, seguint els passos metodològics necessaris per a dissenyar una Teoria de Canvi.
Quines condicions s'han de donar per aconseguir el canvi desitjat?
Com podem contribuir-hi?
Amb qui, i com, ens hem de relacionar?
Què ens fa pensar que la nostra intervenció és la correcta?
Les 4 maneres organitzacionals
Sovint donem per fet que, tal com funciona la nostra organització en l'actualitat, serem capaços de contribuir de manera significativa a les condicions necessàries per aconseguir el canvi desitjat. Però, això és cert? Podem donar per fet que les nostres maneres organitzacionals actuals són les necessàries i adequades per gestionar el repte que suposa involucrar-nos en aquests processos de canvi? Les organitzacions que promouen iniciatives de canvi social tenen la necessitat d'estar obertes al canvi i la impermanència, d'adaptar-se constantment al dinamisme de l'ecosistema on operen. En la nostra formació explorarem quatre maneres fonamentals que ens ajudaran a conèixer millor la nostra organització, i a identificar aquells canvis que necessitem fer en ella per operar des d'una lògica sistèmica-complexa.

Les 4 meta-habilitats personals
Les organitzacions, siguin públiques, privades o comunitàries, estan conformades per persones concretes. Persones que es relacionen amb el seu interior, i amb altres persones, des d'una condició determinada. És a dir, quina és la condició interior de les persones que promouen aquest tipus d'iniciatives? Quines meta-habilitats personals es necessiten per enfrontar aquest tipus de reptes en un context complex? Al llarg de la formació intermodular treballarem de manera activa el desenvolupament d'una sèrie de meta-habilitats necessàries per gestionar-nos millor en aquest tipus de processos: creure, fluir, creativitat, resiliència, "elderazgo", etc.
"La qualitat del resultat de la nostra iniciativa depèn de la qualitat de les relacions, i la qualitat de les relacions depèn de la condició interior d'aquella persona que es relaciona."
Íñigo Retolaza.
Més de 25 anys d'experiència internacional en la facilitació de processos d'acompanyament personal, aprenentatge organitzacional i canvi social entre múltiples actors immersos en contextos de conflicte i alta diversitat sociocultural. Disposa d'una formació acadèmica multidisciplinar, i ha treballat en processos de canvi social i organitzatiu en diversos països i continents en comunitats indígenes camperoles, grups socials marginats, ONGs i donants internacionals, ONU, empreses, organitzacions socials, cooperatives i 'entitats públiques.
​
En l'actualitat exerceix com a consultor internacional acompanyant a individus i organitzacions en processos de canvio organitzacional i social (consultoria, assessoria, formació). A Euskadi también facilita processos de diàleg multi-actor i conversa pública (racisme i discriminació, diversitat i convivència lingüística, educació, medi ambient, drets humans, economia de pau, etc.), aixi com diàlegs ciutadans per la construcció social de la memòria i la sanació social.
​
És col·laborador del Centre d'Investigació per a la Pau Gernika Gogoratuz.